Siirry suoraan sisältöön

Yrittäjyys ja robotiikka kiinnostivat Haapavedellä

Nuorista tuotannollisia yrittäjiä i4.0-hankkeen toimesta järjestettiin 14.9.2022 Haapaveden opistolla iltapäiväseminaari Tulevaisuus tässä ja NYT. Aiheena olivat mm yrittäjyys ja uuden sukupolven robotiikka. Seminaari herätti paljon mielenkiintoa ja paikalla olikin runsaasti väkeä.

Ensimmäisessä puheenvuorossa Probot Oy:n toimitusjohtaja Matti Tikanmäki kertoi omasta yrittäjyyden polusta. Yrittäjyydessä häntä motivoi työn luovuus, haasteellisuus ja vapaus, mutta myös vastuu niin omasta kuin työyhteisön tekemisestä. Probotin hän perusti täyttämään kuilua tutkimusmaailman ja teollisuuden välissä. Probotin toimipiste on Oulussa, mutta yritys tekee kansainvälisesti erilaisia projekteja kuten robotti-integrointia, mobiilirobotiikkaa ja konenäköä. Probotin toimintaidea on siinä, että kaikki yritysten tarpeet ovat teknisesti automatisoitavissa.

Seuraavassa esityksessä päästiin tutustumaan hienosti toteutetun videon kautta FPV-dronella kuvattuun maailmaan. Nuori yrittäjä Arttu Luukkonen kertoi, miten hänestä tuli FPV-dronelentäjä ja yrittäjä. FPV-dronea hän lennättää VR-lasien avulla. Ensimmäisen dronen hän osti kesätyörahoilla ja FPV-dronen hän rakensi itse. Arttu myös kertoi, että FPV-lentäminen on vaatinut paljon simulaatioharjoittelua, koska dronen hallinta on vaikeaa. Nykyään hän lennättää Cinewhoopia, koska sillä voi kuvata sisätiloissa ja ihmisten lähellä. Arttu perusti alkutalvesta 2022 FPV-dronekuvauksiin keskittyvän yrityksen ArenFPV:n.

Uuden sukupolven robotiikkasta kertoi Centrian tutkimusyliopettaja Sakari Pieskä. Ihmisen ja robotin yhteistyö korostuu tulevaisuuden robottisovelluksissa. Ominaisuuksia, joita uuden sukupolven robotiikalta halutaan ovat Sakarin mukaan mm helppokäyttöisyys esimerkiksi puheella ohjattavuus, ohjelmoinnin helppous ja etäkäyttöisyys. Yhteistyörobotteja eli cobotteja käytetään jo mm elintarviketeollisuudessa ja ravintoloissa. Videoklipin kautta pääsimme katsomaan, kun robotti teki ravintolassa nuudeleita. Toisessa klipissä näimme, miten mobiilirobotit hoitivat varastossa ruokakauppojen nettitilauksia. Sakari kumosi myös tilastojen valossa väittämän, että robottien lisääminen yrityksissä vähentäisi työvoiman tarvetta. Todellisuudessa ne yritykset, jotka ovat hyödyntäneet robotiikkaa ovat tuotannon tehostamisen kautta pystyneet palkkaamaan lisää työvoimaa.

Viimeisen puheenvuoron käytti Pyhännällä toimiva ruoka-alan yritys Feelia. Yritys valmistaa valmisruokia kuten keittoja, kastikkeita, puuroja ja erilaisia laatikkoruokia. Feelialla on myös useamman vuoden kokemus roboteista. Ensimmäiset robotit hankittiin tehtaalle raskaisiin töihin vuonna 2019. Robotit pakkaavat tuotteita laatikoihin ja häkittävät ne. Feelian kokemukset roboteista ovat olleet niin hyviä, että vuonna 2021 robotteja hankittiin neljä lisää. Feelialla on myös ohjelmistorobotti, joka kääntää asiakkaan tilauksen automaattisesti järjestelmään ja siitä tilaukseksi. Feelian tuotantojohtaja Esko Inkeroinen kertoi, että yrityksen tavoitteena on tulevaisuudessa automatisoida tekemistä niin paljon kuin se on mahdollista.

Teksti: Soila Nyman

14.9.2022 Tulevaisuus tässä ja NYT -seminaari

Yleisöllä oli myös mahdollisuus tutustua erilaisiin robottidemostraatioihin ja muihin Centrian teknologia laitteistoihin. Huomion ja mielenkiinnon kohteena oli erityisesti robottikoira.

Exif_JPEG_420