Siirry suoraan sisältöön

Miksi panostaa kestävään kehitykseen?

7.4.2022 Kierrä mukana NYT – kiertotalousseminaari

Suomen osuus maailman päästöistä on promille – Mitä järkeä on panostaa kestävään kehitykseen? Tähän kysymykseen saatiin vastauksia NYTi4.0-, Battery Recycle akkupuisto- ja BR Pilot Plant- hankkeiden järjestämässä kiertotalousseminaarissa 7.4.2022 Ylivieskan Centrialla. Tilaisuudessa pohdittiin kestävän kehityksen näkymiä ja mahdollisuuksia niin globaalisti kuin myös Ylivieskan seudun näkökulmasta.

Tilaisuuden avasi Ylivieskan kaupunginjohtaja Maria Sorvisto, minkä jälkeen pääpuhujana ja moderaattorina toimiva, Madventures-ohjelmasta tuttu Riku Rantala herätteli kuulijoita kiertotalouden keskeisten ja ajankohtaisia kysymyksen äärelle. Hän avasi pienen toimijan merkitystä globaalissa toiminnassa, siitä miten pienistä puroista syntyy suuret virrat: Yhdessä voidaan edistää kestävää tulevaisuutta, jokainen omalla panoksellaan.  

Ajatuksia herättävän aloituksen jälkeen kuultiin kiinnostavia näkökulmia kestävän kehityksen ja kiertotalouden osaajilta. Kestävän tuotekehityksen ja suunnitteluvaiheen valintojen merkitystä avasi Hannu Kiiskilä Huld Oy:lta. AkkuSer toteuttaa uraauurtavaaakkujen ja paristojen materiaalien kierrätystä Suomessa. Liiketoiminnan logistiikasta ja prosesseista oli kertomassa Akkuserin toimitusjohtaja Tommi Karjalainen. Käytetyt akut on mahdollista ottaa myös takaisin hyötykäyttöön. Tästä kiinnostavasta innovaatiosta ja uuden liiketoiminnan käynnistämisestä oli kertomassa Tuomas Messo Cell-Lifelta. Tuotteen elinkaaren loppupäähän sijoittuvasta jätehuollosta ja sen roolista osana kiertotaloutta oli kertomassa Olavi Soinio Vestialta. Asiantuntijapuheenvuorot toivat tärkeitä kiertotalouteen näkökulmia tuotteen elinkaaren eri vaiheista, siitä missä kaikissa vaiheissa on mahdollista huomioida ekologiset valinnat ja kiertotalouden mahdollisuudet.

Nämä kiertotalouden osaajat kävivät Riku Rantalan johdolla myös paneelikeskustelua kiertotalouden liiketoiminnallisista kysymyksistä ennen muuta Ylivieskan seudulla. Keskustelussa nousi esille yhteistyön merkitys asioiden eteenpäin viemiseksi sekä nähtiin lainsäädännöllisten asioiden toimivan niin keppinä kuin porkkanana kestävän kehityksen ja kiertotalouden edistämiseksi.

Puheenvuorojen välillä ja paneelikeskustelun jälkeen käytiin aktiivista ja kiinnostunutta keskustelua kiertotalouden haasteista ja mahdollisuuksista. Tilaisuus antoi hyviä ja kannustavia askelmerkkejä erilaisille osallistujille tarttui kestävän kehityksen mahdollisuuksiin omalla toimintakentällään.

Teksti: Heli Leskelä