Siirry suoraan sisältöön

KIERRÄ MUKANA NYT

Kiertotalousseminaari Ylivieskassa 7.4.2022

Aikaa tapahtuman alkuun:

00Päivää
00Tuntia
00Minuuttia
00Sekuntia

Ohjelma

12.05 Suomen osuus maailman päästöistä on promille – mitä järkeä on panostaa kestävään kehitykseen?, Riku Rantala

12.55 Kahvi

13.20 Puheenvuorot: kiertotalous NYT

Akkujen ja paristojen kierrätys osana akkumateriaaliarvoketjua Tommi Karjalainen, AkkuSer Oy

Käytetyt akut takaisin hyötykäyttöön sähköisen sormenjäljen avulla Tuomas Messo, Cell-Life

Jätehuollon rooli osana kiertotaloutta Olavi Soinio, Vestia

14:20 Paneelikeskustelu moderaattori Riku Rantala

14.50 Yhteenveto ja tulevaisuuden mahdollisuudet Riku Rantala

15.00 Tilaisuuden päätös

Puhujat / Panelistit

Riku Rantala

Riku Rantala on toimittaja, tv-tuottaja ja tietokirjailija, joka on työkseen matkustanut pari miljoonaa kilometriä ympäri maailman. Yhdessä Tunna Milonoffin kanssa tehdyt Madventures-, Docventures- ja Mad Cook -sarjat sekä 11 tietokirjaa ovat tuoneet miehille kaikki alan tärkeimmät palkinnot, mm. Tiedonjulkistamisen valtionpalkinnon, Suomen Kuvalehden journalistipalkinnon, 11 Kultaista Venlaa ja Formaatti-Finlandian. Englanninkielinen Madventures-kausi on myyty yli 200 maahan ja on Suomen kansainvälisesti levinnein tv-sarja. Vuonna 2017 Madventures sai myös Vuoden Puhuja-palkinnon. Vuonna 2019 Rantala toi ilmastonmuutoskeskustelun ensimmäistä kertaa laajasti kaupallisen tv-kanavan primetimeen, kun ohjelma ”100 kysymystä ilmastosta” sai ensi-iltansa nelosella. Rantalan tuoreimmat tietokirjat ovat ”Selviytymisopas. Maailma muuttuu – näin jäät henkiin” sekä ”Madventures Suomi – Matkaopas”. Uusimman televisiosarjan, Madventures Suomen, toinen tuotantokausi ilmestyi 2022 Nelosen Ruudussa.

Hannu Kiiskilä, Huld

Hannu Kiiskilä, konetekniikan DI, on toiminut yli 10 vuotta suunnittelijana, joista 5 vuotta Huldilla. Puheenvuorossaan hän avaa esimerkkien avulla kuinka tuotekehityksessä voidaan ottaa huomioon kiertotalousteemat. 

Huld on digitaalisen ja fyysisen maailman yhdistäjä, tuotekehitystalo jonka asiakkaita ovat niin teollisuuden kuin julkisenkin alan yritykset ja organisaatiot. Huldilla työskentelee noin 450 huippuosaajaa niin ohjelmistojen, turvallisuuden ja palvelumuotoilun kuin teollisen muotoilun, elektroniikan, mekaniikan ja dokumentoinnin osa-alueilla. Huldin kehittämiä tuotteita ja ratkaisuja näkee kun avaa silmänsä – lähes kaikkialla. 

Tommi Karjalainen, AkkuSer

Tommi Karjalainen on toiminut AkkuSerilla yli 11 vuotta ensin operatiivisena päällikkönä ja sittemmin toimitusjohtajana. Puheenvuorossaan Tommi kertoo akkujen ja paristojen kierrätyksestä sekä AkkuSerin toiminnasta osana akkumateriaaliarvoketjua.

Paristojen ja erityisesti akkujen käyttö kasvaa jatkuvasti ja kasvu voimistuu tulevina vuosina. Kaikki nämä akut ja paristot tulevat jossain vaiheessa elinkaarensa päähän, jolloin tarvitaan niiden kierrätystä tärkeiden materiaalien palauttamiseksi takaisin käyttöön. Nivalassa toimiva AkkuSer Oy on kierrättänyt akkuja ja paristoja jo yli 15 vuotta. AkkuSer vastaanottaa kaikki Suomesta kerätyt kannettavat akut ja paristot sekä kierrättää myös useasta Euroopan maasta toimitettuja Li-ion akkuja.

Tuomas Messo, Cell-Life

Tuomas Messo johtaa Tampereen Yliopiston Hervannan kampuksella projektia, jossa luodaan pohjaa akkujen uudelleenkäytölle. Yliopistolla kehitetyn mittausmenetelmän avulla voidaan tunnistaa käytettyjen akkukennojen seasta uudelleenkäyttöön soveltuvat yksilöt. Käytetyistä akkukennoista voidaan rakentaa turvallisia niin kutsuttuja second-life akkuja esimerkiksi aurinkovoimalan tai sähköauton latausaseman energiavarastoksi.

Puheenvuorossaan Messo kertoo, miten toisen jäte voikin olla toiselle mahdollisuus uuteen liiketoimintaan.

Kuvan copyright: Jonne Renvall / Tampereen Yliopisto

Olavi Soinio, Vestia

Olavi Soinio on toiminut pitkään jätehuollon parissa erilaisissa kehittämistoimissa, joista viimeisimmät vuodet ovat kuluneet Vestia-konsernin yhtiöiden toimitusjohtajan tehtävissä.

Vestia-konserni tarjoaa jokilaaksojen alueella monipuolisia jätehuolto- ja kierrätyspalveluita niin kotitalouksille kuin yritystoimijoille. Ensisijaisena tehtävänä Vestia huolehtii 16 kuntaa ja 95 000 asukasta kattavan toimialueensa yhdyskuntajätehuollon järjestämisestä. Viimeisimmän kahden vuosikymmenen aikana tapahtunut toimialan nopea kehitys on muokannut Vestiasta monipuolisen kiertotaloustoimijan aikaisemman kaatopaikkojen ylläpitäjän sijaan. Vestian organisaatio koostuukin tänä päivänä monipuolisesta joukosta asiantuntijoita, jolla löytyy nykyaikana tarvittavaa osaamista niin ympäristökemian kuin perinteisemmän tuotantotaloudenkin osa-alueilta.

Tapahtumapaikka

Tapahtuma järjestetään Ylivieskan Centrialla (Vierimaantie 7).