Siirry suoraan sisältöön

Hyvinvointia työelämässä

NYTi4.0, MyWay2 ja NIHAK järjestivät perjantaina 3.9.2021 Hyvinvointia työelämässä -tapahtuman, joka tarjosi nimensä mukaisesti vinkkejä hyvinvointiin ja motivaatiota tavoitteisiin. 

Tapahtuman pääpuhujana oli hyvinvointivalmentaja ja yrittäjä Vertti Harjuniemi

Hyvinvointi ei ole rakettitiedettä, vaan omia valintoja

Tapahtuman pääpuhujana oli hyvinvointivalmentaja ja yrittäjä Vertti Harjuniemi, joka kertoi maanläheisesti vinkkejä saavuttaa pysyviä tuloksia ja ylläpitää motivaatiota hyvinvointiin liittyen.

– Hyvinvointi on jokaiselle oma juttu. Yksi tavoittelee parempaa vointia, toinen parempaa arkea ja jollekin se on visuaalisesti parempi kroppa, sanoi hyvinvointivalmentaja ja yrittäjä Vertti Harjuniemi.

– Hyvinvointi ei ole rakettitiedettä, vaan omia valintoja. Kysymys on siitä, opettelenko laittamaan hyvää ruokaa ja haluanko lisätä liikuntaa. Asioita pitää lähteä muuttamaan nykyhetkestä. Fyysiseen hyvinvointiin kuuluu liikunta, ravinto ja lepo. Yksittäisistä hyvinvointiin vaikuttavista asioista tärkein on uni. Jos et nuku, mikään ei toimi.

Harjuniemen mukaan oikotietä esimerkiksi pysyvään painonpudotukseen ei ole. Ongelma on Harjuniemen mukaan se, että tänä päivänä ihminen haluaa nopeasti ja helposti toteutettavia asioita.

Ruokavaliosuunnitelmia tehdessään Harjuniemi pyrkii muuttamaan ihmisen arkea niin vähän kuin mahdollista. Silloin onnistumisprosentti on iso.

– Paras ruokavalio on se, jota ihminen pystyy noudattamaan ja paras liikuntamuoto se, missä ihminen viihtyy. Kuntosali ei ole ainoa vaihtoehto. Jos ei harrasta liikuntaa ollenkaan, kannattaa lähteä vaikka kävelylle.

– Palkitseminen on tärkeää. On kaksi eri asiaa repsahtaa ja tehdä asioita suunnitelmallisesti. Kun syö viikon sovitusti, on luvallista syödä välillä hyvin. Pitsaa ei kuitenkaan kannata syödä aina, kun sitä on saatavilla. Painonpudotus vaatii selkärankaa.

Hypoxi-yrittäjä Laura Stenroth

Yksinyrittäjät saavat tärkeää tukea toisistaan

Hyvinvointitapahtuman yhteydessä pidetyillä minimessuilla hyvinvointialan yritykset esittelivät toimintaansa. FlowFit Oy:stä Laura Pihalajaniemi kertoi yrityksen kuntosali-, ryhmäliikunta-, jooga- ja tankotanssitarjonnasta. Vuosi sitten hoitoalalta yrittäjäksi siirtynyt Laura Stenroth tarjoaa Hypoxi-hoitoja ravintovalmennuksen kera.

Nivalan Forumissa vierekkäisissä liikehuoneistoissa toimivat yrittäjät tekevät innostavaa yhteistyötä, josta he kertoivat yleisölle tapahtuman ensimmäisessä puheenvuorossa. – Hoksasimme hyvin nopeasti, että meidän kemiat sopivat yhteen. Meillä on ideoita ja osaamista, joita voimme hyödyntää liiketoiminnassa. Esimerkiksi yritysten Tyky-päivään saamme hyvän kokonaisuuden, kun tarjoamme ravitsemus- ja liikuntapalveluja yhdessä, Pihlajaniemi kertoo.

Stenrothin mukaan yhteistyö on kannustavaa ja tukee myös heidän omaa hyvinvointia. – Yrittäjä tarvitsee vertaistukea, verkostoja ja kuuntelijaa. Meillä on Lauran kanssa työyhteisö, jota ei yksinyrittäjällä usein ole, Stenroth kehui.

Mytty-hankkeen projektitutkija Eeva Leinonen

MYTTY -hanke rakentaa yrittäjille konkreettisen kehityspolun tuottavuuteen ja työkykyyn

Mikroyrittäjän tuottavuus ja työkyky Mytty-hankkeesta kertoi projektitutkija Eeva Leinonen Oulun yliopiston Kerttu Saalasti Instituutista. Kaksivuotisessa hankkeessa on mukana Työterveyslaitos.

Hankkeen tavoitteena on, että mikroyrittäjät pystyvät erilaisissa liiketoiminnan muutostilanteissa johtamaan itseään sekä säilyttämään ja parantamaan työkykyään.

– Yrittäjän työkyky, osaaminen ja tuottavuus kulkevat käsikädessä. Vahva osaaminen vähentää stressiä, osaamisen myötä yrittäjä tekee järkeviä valintoja ja firman menestys tuo hyvinvointia.

Leinosen mukaan hanke tarjoaa monenlaista valmennusta työhyvinvointiin.

– Yrittäjä oppii muun muassa tunnistamaan yrityksen tuottavimmat ydintoiminnot, keskittymään olennaiseen ja saa konkreettisia välineitä työkyvyn ylläpitämiseen. Valmiuksia tarvitaan toimintaympäristön muutosten ja haasteiden kohtaamiseen.

Hyvinvointitapahtuman järjestivät NIHAKNYT4.0– ja My Way 2-hanke.

Tapahtuma järjestettiin Nivalassa Teknologiakeskus Nitekissä